Description

200 Monges fait un blanc super pour la garde, qui veut surprendre par sa fraîcheur et sa longévité. C'est un jeu de contrastes entre puissance et délicatesse, complexité et fraîcheur

Fiche technique

Type de vin
Fermenté en barrique Blanc
Millésime
2010
Alcool
13.0% vol.
Sous-zone
Haute Rioja.
Cépage
70% Viura, 20% Malvasía, 5% Garnacha blanca, 5% otras
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur or brillant.
Nez
Il a des arômes de fleurs séchées, de fruits mûrs et d'herbes sauvages. Il est chaleureux, avec des notes grillées et de chêne crémeux.
Bouche
Charnu, puissant, savoureux et épicé avec une finale super élégante.
Température de service
Entre 9 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Vignobles anciens.
Sol
Argilo-calcaires, argilo-ferreux et alluviaux.
Climat
Les influences méditerranéennes et atlantiques créent des microclimats.
Rendement
Bas.
Vendanges
La récolte se fait à la main dans les vignes les plus vieilles et les moins productives.
Vinification
Fermentation dans des fûts neufs à 14 °C pendant 26 jours.
Elevage
Rouge crianza de 14 mois en fûts de chêne français et américain, puis 24 mois en cuve.
Embouteillage
Le vin est mis en bouteille, puis il repose dans les caves du domaine jusqu'à sa mise sur le marché.

L'avis des experts

Tim Atkin:

This is a special edition of this remarkable white blend that's even better than the regular 2010 release reviewed in my 2020 report. Think of it as Rioja meets Puligny-Montrachet in terms of style, pairing Viura and 10% Malvasía from the cool areas of Abelda de Iregua, Cañas and Badarán, with notes of patisserie, lemon zest and gunflint, fine oak and a tapering finish. Stunning. 2021-30

James Suckling:

Bright medium-gold hue. Toast, roasted spices, brioche, cashews and lemon curd on the nose. Full and textured, with a creamy mid-palate and a long, substantial finish. Still fresh and bright. This is showing extremely well now.

The Wine Advocate:

The golden-colored 2010 200 Monges Selección Especial Reserva Blanco had some developed aromas of camphor and something mineral, diesel-like notes, with a core of dried flowers and a touch of honey. This blend of Viura, 20% Malvasía Riojana and 10% Garnacha Blanca and other varieties from old vineyards fermented and matured in new French and American oak barrels for 14 months. The palate is nicely balanced, with enough harmony between weight and freshness. 3,000 bottles. - Luis Gutiérrez.