Navazos Niepoort 2023
Description
Navazos Niepoort reste un vrai joyau pour sa onzième récolte. Il est fait grâce à la super association entre Equipo Navazos et le domaine portugais Niepoort, avec les mêmes critères de qualité que les meilleurs vignerons du Bas Guadalquivir il y a 200 ans.
Mono-cépage de Palomino fino, il naît sur les terres d'albariza de Jerez de la Frontera, fermente en bota avec les levures autochtones qui imprègnent le vignoble et fait son élevage biologique sous voile de fleur. Tradition et avenir se combinent dans ce vin fantastique
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Next to the 2022, I also tasted the 2023 Navazos-Niepoort, which has 1% more alcohol, 13%, but looking at the parameters, it's also higher in acidity and freshness. This is a rendition of the old wines, fermented in bota, where it matured under a veil of yeasts for around 10 months. I caught the wine a week before it was bottled, and the wine felt a little reductive and backward, but it's also a little bit the character of the year. Despite 2023 being a less warm year than 2022, the alcohol levels are higher in 2023, but they go unnoticed because the wines have very good acidity, freshness and balance. I guess this will age even better than the 2022. 4,000 bottles and 400 magnums were produced. It was bottled in September 2024.
Nos membres n’ont pas encore laissé de commentaires pour ce millésime. Cliquez sur les millésimes précédents pour accéder aux commentaires.