Description

Le Château Berliquet reflète fidèlement son atmosphère distinctive. Il exprime la tension du calcaire et la force de l'argile. Bien qu'il soit encore en cours d'affinage en fût, la dégustation en primeur laissait déjà entrevoir les qualités exceptionnelles de ce vin. Au nez, on remarque des notes de figue confite sur un fond vert intense, avec une texture granuleuse et une saveur sucrée. On retrouve également de la fraîcheur : du jus de grenade et une touche de romarin

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.5% vol.
Cépage
60% Merlot, 39% Cabernet franc, 1% Malbec
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Dégustation

Vue
Couleur pourpre intense.
Nez
Notes de kirsch, compote de myrtilles, gâteau Forêt-Noire, touches de clou de girofle, lavande, menthol et lilas.
Bouche
Corps moyen, élégant, fraîcheur charmante. Notes de fruits bleus et noirs et texture veloutée. Finale longue et savoureuse.
Température de service
Entre 14 et 16 °C.

Vignoble et élaboration

Size
10 hectares.
Sol
Au sommet des collines, on trouve du calcaire, puis, à mesure que l'on descend, davantage d'argile.
Climat
L'année 2022 a été marquée par des conditions climatiques très contrastées. L'hiver a été doux et pluvieux, ce qui a favorisé la croissance précoce des vignes. Au printemps, les températures ont considérablement baissé à partir de la mi-avril et les pluies fréquentes ont ralenti le développement des vignes. Ce n'est qu'à la fin du mois de juillet que le véritable été est arrivé, avec des températures chaudes et ensoleillées. L'automne a été frais et humide, ce qui a nécessité une attention particulière pendant la Vendange.
Vendanges
Entre le 20 septembre et le 3 octobre 2024.
Elevage
Rouge crianza prévu de 16 à 18 mois, 37 % en fûts neuves, 22 % en amphores.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 Berliquet offers up lovely aromas of raspberries, cherries, violets and pencil shaving, followed by a medium to full-bodied, lively and seamless palate that's dense and muscular, with rich tannin and a mineral finish. As readers will remember, this is an estate on the rise, with changes including opting to retain higher canopies, which means that the fruiting zone of rows planted along the slope are now shaded, preserving freshness.

James Suckling:

Aromatic and fresh with sandalwood and dark fruit as well as bark and mushrooms. Medium-bodied with creamy tannins and a savory finish. Juicy is the word. Very attractive now but better in three to four years.

Falstaff:

Dark ruby garnet, opaque core, purple reflections. Delicate rim brightening. Inviting cherry fruit, fine wood savouriness, orange zest, mineral touch. Juicy, ripe cherries also on the palate, good freshness, shows tension and length, animating style.

Decanter:

Juicy and fresh with a fun aspect straight away - gorgeous lift and just generous acidity which gives this a happy expression. It’s not heavy of course, it’s lightweight but so pure and focussed with a real sense of brightness and almost sweetness with blueberry, cranberry and raspberry flavours alongside orange rind and some chalkiness. Great purity. Dangerously drinkable. A tremendous effort that shows the vineyard work and precision viticulture is paying off. Ageing 37% new barrels, 22% amphorae for 16 to 18 months. 3.37pH. First year of organics. A yield of 42hl/ha.

Jeb Dunnuck:

The 2024 Château Berliquet comes from slightly more clay soils compared to its stablemate, Canon, and is always a bigger, richer wine. Darker black cherries, tobacco, scorched earth, and hints of chocolate all emerge from this incredibly successful 2024. It's medium-bodied, has plenty of mid-palate depth, ripe tannins, and outstanding length. The blend is 60% Merlot, 39% Cabernet Franc, and 1% Malbec, all of which will spend 16-18 months in 37% new barrels and 22% in amphora, from 43 hectoliters per hectare, hitting 13.5% alcohol with a pH of 3.37.