Description

La volupté et l'opulence caractéristiques du Cos d'Estournel, deuxième Cru Classé de Saint-Estèphe, offrent un magnifique contrepoint à la qualité limpide de ce millésime 2022, encore au domaine, et à safraîcheur inattendue dans une année marquée par un climat inhabituel et chaud. « C'est un monument en devenir » ou « l'un des meilleurs vins qui ait jamais passé mes lèvres », affirme le critique Jeb Dunnuck dans sa critique

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Cépage
61% Cabernet sauvignon, 37% Merlot, 1% Cabernet franc, 1% Petit verdot
Autres formats disponibles:
Origine
Saint-Estèphe

Dégustation

Vue
Couleur pourpre foncé intense.
Nez
Intense, avec une palette aromatique voluptueuse qui inclut la fraîcheur du graphite et du poivre Blanc, l'élégance du thé et des notes sucrées de réglisse, de cerise et de mûre.
Bouche
Une bouche absolument captivante, avec une texture incroyablement raffinée, une finale apparemment interminable et un potentiel d'Élevage exceptionnel.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Cos signifie en ancien gascon « colline des chants » et désigne précisément la surface sur laquelle s'étend le vignoble de cette propriété située à Saint-Estèphe et héritée au début du XIXe siècle par Louis Gaspard d'Estournel.
Size
100 hectares
Année de plantation
Les cépages ont en moyenne 55 ans, bien que certaines vignes remontent au début du XXe siècle.
Sol
Roulis de différentes tailles sur sol calcaire.
Climat
Continental.
Rendement
33 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendange manuelle effectuée du 7 au 23 septembre 2022. 66 % de la récolte a été utilisée pour l'élaboration de ce « grand vin ».
Vinification
Fermentation dans des cuves inox. Tous les processus de fabrication ont été réalisés par gravité.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne américain, dont 50 % neufs.

L'avis des experts

James Suckling:

Wow. So intense and spicy with nutmeg, cloves, ink and blackberries. Also asphalt, lead pencil and tobacco. Full-bodied, but at the same time, there’s a real balance giving incredible depth and length. The tannins are all there but are polished as well as firm. Superb structure. A neoclassical Cos, one for long-term aging. Perhaps the best ever. A blend of 61% cabernet sauvignon, 37% merlot, 1% cabernet franc and 1% petit verdot. Drink after 2030.

Jeb Dunnuck:

One of the finest wines to ever pass my lips, the 2022 Château Cos D'Estournel is a monument in the making. Based on 61% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, and 1% each of Cabernet Franc and Petit Verdot, this saturated ruby/purple-hued Saint-Estèphe offers a full-bodied, massive, opulent style as well as perfumed red, blue, and black fruits, ample spice, chocolate, graphite, and lead pencil-like aromatics, a stacked mid-palate, flawless balance, and a monster of a finish. An improved version of the 2009 (if that's possible), this is a legendary wine in the making. Hats off to Michel Reybier and technical director Dominique Arangoïts.

Decanter:

Fresh and vibrant blackcurrant aromas with milk chocolate, vanilla and floral scents - so aromatic and expressive. Juicy and alive, bright and vibrant on the palate with soft herbal scents surrounding the fruit. The flavours - blackcurrant, black cherry, damson and orange rind - settle vertically but the firm and textured tannins give the focus, structure and tension. It has liquorice and flint edges all the way giving a savoury touch and clear minerality as well as dark chocolate and clove spice. Refined and serious but also there’s such a delicious juicy undercurrent giving life and energy. Confident winemaking on show, this is a real success in delivering a complete and powerful wine with depth but no heaviness. Totally delicious and moreish. A wine you're going to finish! Potential upscore in bottle. Two-third grand vin production. 2.94 total acidity. 3.79pH. 90 IPT. 1% Petit Verdot completes the blend.

The Wine Advocate:

Much as it was en primeur, the 2022 Cos d'Estournel is an inky, brooding wine. Offering up aromas of ripe berries, licorice, pencil shavings, iris and creamy new oak, it's full-bodied, dense and heavily extracted, with a chunky, tannic profile that privileges raw power over sensuality.