Clos d'Ora Rouge 2017
Description
Le vignoble duquel provient Clos d'Ora est situé sur la commune de La Livinière en Minervois, à 220 mètres d'altitude et est cultivé en biodynamie. Ce vin est vieilli durant 12 mois en fûts de chêne français, ce qui lui permet de bénéficier d'une amplitude et d'une longueur remarquables. Il révèle son caractère, à la fois puissant et élégant, avec des arômes intenses de fruits noirs et des tanins fondus et subtils en bouche. Il se marie parfaitement à un boeuf d'Aubrac, affiné ou cuit lentement.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
A deep, dense. spicy and smoke-edged nose here, there's menthol elements as well as red cherries, dark chocolate and tobacco. A lovely texture on the palate, immediately inviting and enveloping, drawing you in with the sumptuous concentrated fruit flavours and backbone of oak spice, liquorice and kirsch. Such a complex wine, with so much ageing potential. Could have gone a point higher in score but I think it will improve with a few more years in bottle and last up to thirty or forty. Open and decant if possible at least two hours before serving. A blend of 60-65% Syrah, 15-20% Grenache and Mourvèdre and touch of Carignan depending on the vintage.
The top of the line at Bertrand comes from a nine-hectare portion of his estate in Minervois. The 2017 Minervois la Liviniere Clos d'Ora boasts slightly resinous scents of local garrigue, cedary oak and mixed berries on the nose. Full-bodied, lush and velvety, it's nevertheless a bit open-knit and coarse on the long finish, showing ample concentration, power and intensity, but perhaps a certain lack of elegance this vintage. Certified biodynamic.
Millésimes: 2019 2018 2017
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