Description

Le mot latin Malleolus désigne un petit maillet, en espagnol « majuelo », nom couramment utilisé pour désigner les pieds de vigne dans la Ribera del Duero. Le raisin utilisé pour produire ce vin provient de majuelos âgés de 25 à 75 ans. Une partie des fruits effectue sa fermentation malolactique en barriques neuves de chêne français, puis le vin est élevé 18 mois en barriques neuves de chêne de l'Allier.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2010
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Tinto Fino
Origine
Ribera del Duero

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"The 2009 Malleolus is sourced from 25- to 75-year-old vines aged for 18 months in new French oak. It has a rather predictable nose with that veneer of glossy, vanilla-tinged oak and yet you cannot deny that it is well-defined and maintains good freshness, with the fruit suggesting it will meld together with time. The palate is ripe and voluptuous with sensual black cherries, blueberry and layers of creamy oak on the finish. Although it needs to develop more individuality through its bottle evolution, it is undeniably very well-crafted and will please those who love opulent Ribera del Duero wines. Drink 2014-2020."