Description

Guigal livre avec son Chateauneuf du Pape un vin riche, aux agréables notes d'épices et de fruits rouges mûrs. Il est tout en équilibre et en harmonie. Il montre la classe de ce terroir particulier de galets roulés et permet une longue garde. Un grand représentant d'une des grandes appellations de la Vallée du Rhône

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2016
Alcool
14.0% vol.
Cépage
Mourvèdre, Syrah, Garnacha
Autres formats disponibles:
Origine
Châteauneuf-du-Pape

Dégustation

Visual
Rouge foncé profond.
Nez
Épicé et fruits rouges mûrs.
Bouche
Puissant et complexe, avec des tanins ronds. Vin rouge riche et onctueux, avec des notes de prunes mûres, de noisettes et de fruits rouges. Harmonieux et équilibré.
Température de service
Servir à 16 ºC.
Accord mets et vin
Parfait avec les viandes rouges, le gibier à plumes et les fromages.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
45 ans de moyenne.
Sol
Composé de galets et d'argile rouge.
Climat
Méditerranéen, chaud et sec.
Rendement
35 hectolitres par hectare.
Vinification
Vinification traditionnelle, avec fermentation alcoolique à température contrôlée et trois semaines de macération en cuve.
Elevage
24 mois en fûts de chêne.

L'avis des experts

James Suckling:

Baking spices, cola and raspberry notes all appear on the nose of the 2016 Chateauneuf du Pape. It's full-bodied and velvety, folding in hints of French roast and dark chocolate on the lingering finish. It should drink well for a decade or more.

The Wine Advocate:

Lots of lavender, garrigue, peppery herbs, and rocking dark fruits emerge from the 2016 Châteauneuf-du-Pape. With medium to full body, ripe, polished tannins, and a great finish, it’s unquestionably an outstanding wine. It’s already hard to resist yet will benefit from 2-4 years of bottle age and cruise for a decade.

Jeb Dunnuck:

A fresh, dark-cherry and stone nose with attractive purity of fruit here. The palate has a very succulent, quite grainy and deeply ripe feel with a super rich, concentrated and bold serving of ripe dark plums and blackberries. Tar to close. Impressive. Drink or hold.

Wine Spectator:

Solidly built, featuring cherry and plum paste notes, laced with stony minerality, tobacco and garrigue accents. This has grip but remains well-integrated, ending with subtle persistence on the cedar-tinged finish. Best from 2020 through 2030. 3,500 cases imported.