Description

Vin rouge à la production très limitée (moins de 4 000 bouteilles), El Ciruelo 2017 est issu d'une minuscule parcelle de roche volcanique qui accueille des pieds de Listán Noirs de plus de 90 ans d’âge. Son nez offre des aromes francs de cerises et d'épices, combinés avec des notes balsamiques et des touches de menthe. En bouche il propose des nuances de poivre noir, de laurier, de tabac, d’eucalyptus et de thé noir. Ce vin élégant, à l’évolution exceptionnelle, invite au rêve et à la dégustation lente. Une véritable découverte qui n'a pas laissé indifférent la revue The Wine Advocate, qui a attribué la note de 95 points à ce millésime.

Fiche technique

Type de vin
Red
Millésime
2017
Alcool
13.0% vol.
Cépage
99% Listán negro, 1% Listán blanco
Origine
Valle de la Orotava

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Tasting the single-vineyard wine from the poorest soils in the property is always a special moment. The 2017 El Ciruelo fermented in a concrete vat with full clusters and indigenous yeasts and had a maceration of 25 days. The wine matured in used 500-liter oak barrels for 11 months. This wine always combines elegance with power; it has structure but seems to be evolving a little faster than the 2016. It's a little more approachable, but it also has quite a lot of tannin. This is a wine that improves in bottle, and I'm sure this will be better with one more year in bottle. 4,000 bottles produced. It was bottled in September 2018.