Valdespino Amontillado Tío Diego
Description
Tío Diego est un amontillado très fin, non alcoolisé à deux reprises, mais que l’on a laissé atteindre les 18 ºC avec l’élevage. Il paraît jeune, mais il a minimum 17 ans d’âge moyen. Chaque année, en hiver, une « saca » est effectuée et nous régale avec ses notes de voile de fleur, noisette et caramel. On retrouve l’élevage biologique dans sa complexité et son caractère liquoreux.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Lifted nose with intense aromas of treacle, fresh hazelnuts, sea shells, crushed lemon peel and smoky nuances. Refreshing, with a fine viscous texture, smooth finish.
"The NV Tio Diego Amontillado Palomino from the Macharnudo vineyard, is fermented in botas, aged biologically for 10 years under flor in a solera separated from Inocente, and with a further five years of oxidative aging. It has a beautiful, perfumed nose of dry flowers, very elegant and clean, subtle, with some saline notes, both in the nose and the palate, where it is balanced, medium-bodied and elegant. A very fine Amontillado, showing superb value for a 15-year-old wine. Drink 2013-2019."
Buen amontillado muy fino y oloroso, contraste en nariz y boca,aunque le falta algo de recorrido final, perfecto con quesos. Recomendable.