Description

Le Poggio Argentato est un vin blanc au palais souple et à l'acidité marquée, parfait pour accompagner les entrées, les fruits de mer, le poisson cru et la viande blanche. Un vin composé de quatre cépages blancs différents, le Sauvignon Blanc se démarquant du reste. Pour la petite histoire, dans son coupage participe aussi une variété très typique du sud-ouest français appelée Petit manseng, qui fermente et vieillit dans de grands fûts de chêne pendant environ 3 mois.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2018
Alcool
13.5% vol.
Cépage
60% Sauvignon blanc, 25% Petit manseng, 10% Traminer, 5% Semillon
Origine
Toscana IGT

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2018 Poggio Argentato is a fresh white that benefitted from a cool May and June and plenty of rain in August. The blend is 60% Sauvignon Blanc, 25% Petit Manseng, 10% Traminer and 5% Semillon. Fermented in tonneaux, the wine has a very precise bouquet, although the mouthfeel still needs to take on more volume and weight. There are nice little aromas of white flowers and honeysuckle. Give this one a few more months in the bottle to take on more weight before serving it along side a plate of spaghetti with vongole and chopped parsley.

James Suckling:

This is precise and pretty with sliced apples and limes, as well as mineral undertones. Full body. Dry and flavorful. Bright finish. Drink or hold.