Description

Virgen del Galir élabore ce vin mono-cépage à partir de Godello issu de deux de ces terres les plus choyées : Regueirón et O Serro. Un blanc avec du caractère et très fidèle au style de Valdeorras, avec des notes aromatiques minérales et de fruits blancs mûrs et une bouche soyeuse, élégante et fraîche.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2019
Alcool
13.5% vol.
Cépage
100% Godello
Origine
Valdeorras

Dégustation

Visual
Jaune paille brillant.
Nez
Intense et variétal, notes de fruits blancs mûrs, de sous-bois et minérales.
Bouche
Bouche équilibrée, soyeuse, élégante, fraîche, persistante et très agréable.
Température de service
Entre 9 et 12 ºC.
Accord mets et vin
Idéal sur des poissons, des fruits de mer et des risottos.

Vignoble et élaboration

Nom
Regueirón et O Serro.
Sol
Sol d’ardoise.
Vendanges
Vendange manuelle en caisses de 15 kilogrammes. Elle a eu lieu la première quinzaine de septembre.
Vinification
Macération des raisins en caisses en chambre froide avant la fermentation.
Elevage
Élevage de 4 mois sur lies fines en cuves inox.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The single-vineyard 2019 Pagos del Galir A Malosa Godello comes from a vineyard of 21 hectares planted over four years after purchasing 10 separate plots. Such a large vineyard has diverse soils—schist, slate, silt and clay—with altitudes ranging between 400 and 600 meters. This 2019 comes from the lower terraces, rich in slate and planted first, four hectares from 2015. It fermented in a 7,000-liter stainless steel vat, a 2,000-liter oak vat and two 600-liter clay amphorae (tinajas) with indigenous yeasts, and it matured with lees for six months, except the part in stainless steel that was transferred to used 500-liter oak barrels. This has a less reductive profile, having been fermented and matured in different containers (not only stainless steel, as is the case of the Maruxa), and it also comes from more schistous soils and has a more herbal and floral touch, even a bit of fennel. It's tastier and more expressive and has a dusty/mineral sensation in the texture. These whites come from a vintage with power and freshness, a year with high potential where the whites are going to age nicely. This is the first vintage for this bottling. 10,000 bottles produced. It was bottled in April 2020.