Description

Le domaine considère ce cava millésimé comme « l'expression maximale du cava ». Son vin de base est élevé un an en fût de châtaigner avant de passer plus de 15 ans sur pupitre dès la deuxième fermentation. Le résultat est un cava très élégant, à la grande richesse aromatique, qui déploie des notes de pâtisserie, de noix et de grillé accompagnées de délicates touches lactiques. Mûr et long en bouche, Mas Via Gran Reserva est un vin pour les grands moments.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Cava
Millésime
2002
Alcool
12.1% vol.
Cépage
60% Xarello, 20% Macabeo, 20% Parellada
Origine
Cava

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Many of the wines that were presented as nonvintage last time carry the year now, as is the case with the 2002 Mas Via “Millesimé” Gran Reserva Premium, a blend of 75% Xarello, 15% Macabeo and 10% Parellada with seven grams of sugar and disgorged after 120 months in the lees (10 years!). Deeply Mediterranean with abundant notes of fennel and aniseed, some balsamic hints and plenty of sourdough and yeast aromas. It has some honeyed flavors denoting its age, but it's all very subtle, elegant and harmonious. The palate is seamless, with great acidity and a very long aftertaste with great freshness and persistence. Truly superb. 3,486 bottles produced.