A Merced 2019
Description
Pour la première fois, le domaine décide de rassembler dans un seul vin, des raisins de Mencía provenant de deux parcelles, l'une à San Lorenzo et l'autre à Valdecañada, qui étaient jusqu'à présent destinés à deux cuvées différentes. C'est un vin d'altitude, frais, léger et délicat, avec des notes prononcées fruits rouges. Fermenté en cuves et élevé en fûts de chêne français, il a un bon potentiel de garde. Il reflète parfaitement le terroir des deux villages, on retrouve de l'amplitude en bouche, dûe à la situation géographique de San Lorenzo, et le caractère minéral dû aux sols d'ardoise de Valdecañada.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2019 A Merced was produced with grapes from three vineyards in the village of San Lorenzo (Ponferrada) on schist, slate and quartz soils, all in the Alto de Valdecañada (where the Encrucijada vineyard is and where they are going to move their winery and center of operations). It fermented with 100% full clusters matured in used barrels for 14 months. Since 2019, they have not added any sulfur in the grapes. It's clean and floral, with notes of blood and meat, perfumed and with good tension. This is medium-bodied with moderate ripeness and alcohol (12.5%). There is more complexity and depth here than in the 2018, and it is fresh, fine and elegant. 5,000 bottles and 30 magnums produced. All the 2019s were bottled after the 2020 harvest in November 2020.
Millésimes: 2019 2017
Muy adecuada combinación de grado de madurez,alcohol y acidez,fresco, agradable y estiloso,con curiosas notas olfativas.3,75☆.Repetir