Malleolus 2016
Description
Le mot latin Malleolus désigne un petit maillet, en espagnol « majuelo », nom couramment utilisé pour désigner les pieds de vigne dans la Ribera del Duero. Le raisin utilisé pour produire ce vin provient de majuelos âgés de 25 à 75 ans. Une partie des fruits effectue sa fermentation malolactique en barriques neuves de chêne français, puis le vin est élevé 14 mois en barriques neuves de chêne de l'Allier.
Fiche technique
L'avis des experts
The 2016 Malleolus is a generous old-vine Tempranillo fermented with yeasts they have selected and aged in French oak barrels for 18 months, showcasing the ripe and deftly oaked style of the house. There is more freshness and better balance here compared with 2015; it's juicy, a little chewy and with fine-grained, abundant tannins. There is contained ripeness and moderate acidity. As with many of the wines here, I felt it could do with a little more acidity. 180,000 bottles. It was bottled in May 2018, days before I tasted it.
Millésimes: 2021 2020 2019 2016
Un imprescindible. He comprado dos, uno para guardar y otro lo hemos abierto. Desde ya se puede disfrutar. Entrada elegante, mejor regusto
Pedazo de vino. Tánico, potente. Oscuro. Es un acierto.
Mi Ribera favorito, no falla nunca.