Maduresa 2019
Description
Maduresa (maturité en valencien) est né en l’an 2000 pour devenir le grand vin de garde de Celler del Roure. Dès lors, il a évolué jusqu’à aujourd’hui en un assemblage constitué de Mourvèdre, Carignan et Mandó, des cépages qui apportent une rusticité élégante et méditerranéenne. Certains paramètres d’élaboration ont été modifiés ces dernières années pour mieux contrôler sa puissance et rechercher une plus grande fluidité, fraîcheur, finesse et élégance.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Their flagship classical red changed radically in 2016, and since then, it's been a blend of 80% Monastrell and 20% Cariñena. The 2019 Maduresa follows that recipe with a small adaptation, as the complement to Monastrell is now 10% each Cariñena and Mandó. It fermented with 30% full clusters and indigenous yeast in stainless steel and had only 10 months of aging in 225- and 500-liter French oak barrels. It's austere with very integrated oak and great harmony, very Mediterranean and expressive, very harmonious and accessible at this very early age. This is without a doubt the vintage of Maduresa with more finesse, freshness and nuance. It might seem irrelevant, but I think the 10% (unoaked) Mandó has made a big difference... 20,000 bottles produced. It was bottled in June 2020.
Millésimes: 2021 2020 2019 2018
Sigue siendo de mis vinos valencianos preferidos. Nunca defrauda.
Vin sans grande personnalité
muy aconsejable. un vino con muchos matices
Exceso de mineralidad. Le falta cuerpo... personalidad... mala RCP