Description

Hacienda Monasterio est l’un des rouges les plus célèbres de Ribera del Duero. Un vin qui, millésime après millésime, devient synonyme d’équilibre, de finesse et de fraîcheur, de grandes caractéristiques pour un rouge au beau potentiel de garde et l’une des options les plus abordables de cette prestigieuse bodega.

Fiche technique

Type de vin
Red
Millésime
2018
Alcool
15.0% vol.
Sous-zone
Pesquera de Duero
Cépage
80% Tinto fino, 10% Cabernet sauvignon, 10% Merlot
Origine
Ribera del Duero

Accord mets et vin

Curry de cordero estilo Madras

En este plato se mezclan el sabor potente de la carne con el picante especiado y el dulzor untuoso de la leche de coco. Necesitamos un tinto con buena acidez, frescura y notas especiadas.

Dégustation

Visual
Rouge rubis, brillant et intense.
Nez
Minéral, sur les fruits rouges, les fraises, les cerises et une touche mentholée bien intégrée à l’élevage en fût.
Bouche
En bouche, son attaque est nette, brillante, fraîche et fluide. Des tanins encore nerveux et jeunes qui au vin du volume. Sa finale est minérale, complexe, longue et avec une fraîcheur et une fragrance qui lui augurent un vieillement prometteur.
Température de service
16 ºC
Accord mets et vin
Viandes rouges grillées, grillades, gibier et fromages affinés.

Vignoble et élaboration

Description
La vigne est située sur le flanc d’un coteau orienté nord-sud.
Sol
Pierre calcaire.
Climat
Continental.
Rendement
20 hectolitres par hectare après tri.
Vinification
Raisins égrappés à 100 %. Macération durant 24 heures.
Elevage
17 mois d’élevage en fûts de chêne français de l’Allier. 30 % des fûts sont neufs et 70 % de deux vins.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2018 Hacienda Monasterio, the wine that was previously labeled as Crianza, is a blend of 80% Tinto Fino, 10% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot and 2% Malbec selected from the 100 hectares of their organically certified vineyard in the west part of Ribera del Duero. It had a traditional fermentation, destemmed and in 8,000-liter stainless steel tanks (a change from the 20,000-liter vats used in 2016) with indigenous yeasts, and it matured for 18 months in French oak barrels, 25% new. This wine represents the character of the property, including all the grapes. It's still a little young, with a creamy twist, a little biscuity with hints of cereals, juicy and with tannins but with balance. This is a vintage that has great balance and freshness, but right now it's a little too oaky for me—but it should develop nicely in bottle. They are now in the process of replacing the Merlot with Malbec, because they think Malbec can work well in the Ribera del Duero. 220,000 bottles produced. It was bottled in June 2020.

Tim Atkin:

Unusual in Ribera del Duero for being a blend of Tinto Fino with 10% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot and 2% Malbec, this comparatively large blend hails from an 80-hectare vineyard that faces south at 750 metres. Picked early in a warm site, it's smooth, rich and scented, with sweet vanilla spice, a leafy undertone, wild herb and mulberry flavours and a chalky frisson of acidity. The 20% new wood is very deftly handled. 2022-28