Description

Le deuxième millésime de ce vin est le résultat des préoccupations de Daniel García-Pita Jr. (directeur d'El Regajal) et Jérôme Bougnaud (vigneron de cette même cave), qui a voulu transmettre à la campagne espagnole la tradition viticole avec laquelle il a été éduqué dans la région de Cognac. C'est le fruit d'un projet de recherche sur quatre ans auquel ont participé plusieurs agriculteurs propriétaires de vieilles vignes. Il est élaboré avec une totale liberté de choix des raisins, c'est pourquoi ce vin n'appartient à aucune appellation d'origine.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2016
Alcool
14.5% vol.
Cépage
87% Tinto fino, 9% Garnacha, 4% Albillo.
Origine
Espagne

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The nose of the 2016 Villages was stunning. It's a blend of Tempranillo with 9% Garnacha and 4% white Albillo from vineyards in Piquera de San Esteban, Fuentelcésped, Hontangas, Cuevas de Provanco, Quintanilla de Onésimo and Trigueros del Valle. It fermented by soil types with indigenous yeasts and some 20% full clusters (the Garnacha was 100% whole clusters) and matured in a mixture of 225-liter barriques, 600-liter demi-muids and 1,200-liter foudres for 21 months. The élevage was very respectful with the wine, which comes through as floral and terribly aromatic, ripe without excess and with a medium to full-bodied palate, pungent flavors and great length and persistence. The tannins are round and velvety, and there is a sense of integration and balance that I liked very much. 16,140 bottles and 230 magnums were filled in July 2018. - Luis Gutiérrez.