Description

Située dans la zone la plus fraîche du village de Valtuille, avec des sols argileux très riches en matière organique, la parcelle d'El Rapolao peut en outre se targuer de produire le raisin le plus cher de toute l'appellation Bierzo. 20 propriétaires se partagent ses 3 hectares et y produisent 7 vins différents portant le même nom – à celui du producteur près. Issu de très vieilles vignes orientées nord-ouest, Castro Ventosa Valtuille El Rapolao offre une version particulièrement fraîche et fine du terroir de Valtuille. 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2018
Alcool
13.0% vol.
Cépage
85% Mencía, 10% Alicante bouschet, 5% otras
Origine
Bierzo

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2018 Valtuille El Rapolao, like the rest of the single-vineyard wines, has not been bottled separately since 2015. This comes from the coolest paraje of Valtuille, as it gets the sun for one full hour after the rest of vineyards of the village. This was harvested early and matured exclusively in 500-liter oak barrels; it has lower alcohol and is more elegant than the 2014 and 2015. This was a little closed at first and needed some time in the glass to open up. It's a more floral and refined version of Villegas, with more layers, more depth and complexity. There's no rusticity here, which was in the character of the 2014 and 2015. Impressive! 1,700 bottles were filled in May 2020.