Description

Située dans la zone la plus fraîche du village de Valtuille, avec des sols argileux très riches en matière organique, la parcelle d'El Rapolao peut en outre se targuer de produire le raisin le plus cher de toute l'appellation Bierzo. 20 propriétaires se partagent ses 3 hectares et y produisent 7 vins différents portant le même nom – à celui du producteur près. Issu de très vieilles vignes orientées nord-ouest, Castro Ventosa Valtuille El Rapolao offre une version particulièrement fraîche et fine du terroir de Valtuille. 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red - Crianza
Millésime
2015
Alcool
14.0% vol.
Cépage
98% Mencía, 2% Estaladiña, Garnacha tintorera, Sousón
Origine
Bierzo

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Located in a cooler part of Valtuille, El Rapolao is a vineyard that is bottled by a number of different producers, mostly from the circle of influence of Raúl Pérez. The 2015 Valtuille El Rapolao fermented with full clusters in oak vats with indigenous yeasts and matured in well-seasoned, neutral 500-liter oak barrels. As with all old vineyards, the Mencía is interplanted with other varieties, like Estaladiña, Garnacha Tintorera and Souson, which might add to the tension the wine has, something that is especially remarkable in a warm and dry year like 2015. The palate has power and very good freshness, more elegant and with less rusticity despite its earthy touch. 2015 yielded well and there are some 1,700 bottles of it.