Description

Vin fortifié élaboré à partir de Pedro Ximénez au style de Montilla-Moriles. Saisissant et intense, avec de belles saveurs de fruits secs. Exceptionnel.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Amontillado
Alcool
19.0% vol.
Production
3 000 bouteilles.
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Visual
Limpide, transparent, à la couleur ambrée et aux tonalités dorées.
Nez
Arômes très saisissants et intenses, complexes, rappelant l’élevage, les fruits secs toastés (noisette), les épices et les fruits mûrs.
Bouche
Très consistant, structuré, chaud, savoureux, puissant, ample et persistant. Élégant et puissant en finale.
Température de service
Entre 12 et 14 ºC.
Accord mets et vin
Apéritifs, charcuterie, soupes chaudes, gazpachos, fromages bleus et poisson frit.

Vignoble et élaboration

Elevage
Vin fortifié élaboré à partir de Pedro Ximénez au style de Montilla-Moriles. Saisissant et intense, avec de belles saveurs de fruits secs. Exceptionnel.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

There is a NV Amontillado Viejo Tauromaquia, an Amontillado averaging some 25-30 years of average age, produced with Pedro Ximénez grapes from vineyards classified as Calidad Superior, the vineyards with chalky albariza soils. After the biological aging under flor has exhausted the yeasts, the wine starts a longer oxidative aging in well-seasoned, neutral 500/600-liter American oak butts (casks) where the wine ages for decades in a solera system. This has to be one of the bargains of the appellation, as the quality (and age) is extremely high for the price asked. There is some softness and creaminess that makes this wine very approachable, and some might say it has a character that could have it classified as a Palo Cortado. The palate is also quite mellow and soft, approachable and drinkable. They can bottle up to 3,000 bottles per year. - Luis Gutiérrez.