Description

Pezas da Portela est produit exclusivement à partir du raisin des 11 « pezas » (parcelles) historiques plantées par les enfants de José Ramón Gayoso au cours du XXème siècle sur les coteaux du village de Portela grâce au clone original d’un ancien vignoble dénommé Pedrouzos. Son millésime 2013, d’une pureté et d'une profondeur remarquables, complexe et très minéral, offre une belle persistance et un grand potentiel de garde. Il a su séduire les critiques de Parker et jusqu'à Jancis Robinson elle-même.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
White Fermented in Barrels
Millésime
2013
Alcool
13.0% vol.
Cépage
100% Godello
Autres formats disponibles:
Origine
Valdeorras

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"The 2013 Pezas da Portela is pure Godello from 11 small plots (locally known as 'pezas') in the village of Portela; it fermented and matured in French oak in contact with the lees for six months with a further year in vat before bottling. 2013 was a cool, late vintage. I was a little surprised to find it a little oaky, and the palate quite light, like if a less concentrated vintage had reacted differently to the élevage. This is definitively a lighter, more immediate vintage of Pezas. I'd drink this sooner rather than later. 4,000 bottles were filled in June 2015".