Description

Clos Manou est un vin rouge du Médoc créé par Françoise et Stéphane DIEF. Il est le fruit d'un assemblage de Cabernet sauvignon, Merlot, Petit verdot et Cabernet franc. Ce rouge très apprécié par la critique offre une trame tannique moelleuse et se montre dense, puissant et complexe. Un vrai Médoc. 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2018
Alcool
14.0% vol.
Production
65 000 bouteilles.
Cépage
52% Cabernet sauvignon, 38% Merlot, 5% Petit verdot, 5% Cabernet franc
Origine
Médoc

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à Saint-Christoly-Médoc et Couquéques.
Année de plantation
40 ans en moyenne.
Sol
40% argilo-calcaire, 30% grave argileuse, 30% grave sableuse.
Rendement
55 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendange manuelle en cagette, du 24 septembre au 12 octobre.
Vinification
Double tri des raisins avant et après éraflage sur tables vibrantes et encuvage avec pompe péristaltique (préfermentation à entre 8 et 10 ºC pendant 48 à 72 heures). Vinification traditionnelle par remontage sur les cuves béton et par pigeage sur les cuves en bois, pressurage avec presse verticale.
Elevage
Élevage sur lie avec bâtonnage, 70 % en barriques neuves de bois français pendant 17 mois, 25 % en oeufs béton de 7 hectolitres pendant 12 mois et 5 % en jarre en terre cuite de 8 hectolitres pendant 6 mois.
Embouteillage
19 à 20 mois après les vendanges, au clos, sans collage et avec filtration.

L'avis des experts

James Suckling:

Blueberry, blackberry, mushroom and herbal notes on the nose. Full-bodied with dusty tannins. Balanced and flavorful. Medium, savory finish. Some nice bark and mushroom undertones at the finish. Try after 2023.

Jeb Dunnuck:

The 2018 Clos Manou comes from the northern part of the Médoc and 52% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, and the balance Petit Verdot and Cabernet Franc. Notes of mulled red and blue fruits, spice, tobacco leaf, espresso, and violets all emerge from the glass, and it has a wonderful richness, building structure, plenty of mid-palate depth, and a great finish. Just a gem of a Médoc that I suspect will represent a great value, it's well worth snatching up and enjoying over the coming 10-12 years.

The Wine Advocate:

From Saint-Christoly-Médoc and Couquèques, the 2018 Clos Manou is a blend of 52% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc and has 14% alcohol. Total aging should run 17 months, 70% in new French oak barrels, 25% in concrete eggs and 5% in terracotta jars. Deep purple-black in color, it bursts from the glass with vibrant red and black currants, black raspberries and red plums scents with hints of woodsmoke, tar and lavender. Medium to full-bodied, the palate has bags of energy with juicy red and black fruit and a firm, grainy texture, finishing savory.

Bettane & Desseauve:

Précis, savoureux, naturel dans ses équilibres, très bien vinifié, médoc modèle.